Farsangi fánk

2017. január 21. 22:21 - Babázom


pixlr_20170121222456665.jpgMindannyian sütünk fánkot farsangkor, igaz?

Mi néha máskor is csinálunk, amikor megkívánjuk, de tényleg farsang tájékán csinálunk a legtöbbet. A klasszikus szalagos fánk az igazi, finom házi barack lekvárral. Én is nagyon imádom, de még mielőtt hoznám Nektek a szuper kis receptemet, egy kis farsangi hagyományokat gyűjtöttem össze Nektek, mert nemcsak a fánkról szól a farsang. 

Vízkereszttől hamvazó szerdáig tart a mulatozás ideje, amikor a báloké és a szórakozásé a főszerep és ezt követi a böjti időszak. Húsvét előtti negyvenedik nap, a húshagyó keddet követő hamvaszó szerdával véget ér a báli szezon és kezdődik a böjti időszak. A farsang egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a jelmezek, a jelmezekbe öltözés, amely a XV. századig nyúlik vissza, amikor már a nők és férfiak ruhát cseréltek, vicces ruhákat, jelmezeket öltöttek magukra. 

Nagy hagyománynak örvend a busójárás (horvátul pohod bušara) mohácsi farsangi népszokás, amely eredetileg sokác népszokás volt.

A farsang egyik nagy hagyománya, hogy gazdagon megterített asztal volt mindenhol, különféle húsokból készített leveseket, sülteket, édesességeket készítettek és az elmaradhatatlan fánkot.

És egypár farsangi finomság (forrás: www.femina.hu )

SAVANYÚ BECSINÁLT LEVES
Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1/4 zellergumó, 1 kis fej karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, ecet, só, őrölt fehérbors
Elkészítése: A húst alaposan átmosom, felkockázom. A zöldségféléket megtisztítom, szintén kockára vágom őket, felhasználásig hagyom, hadd fürödjenek, a petrezselyem zöldjét apróra vágom.
Egy közepes fazékban az olajon fehéredésig pirítom a felkockázott húsit, sózom, borsozom, majd felöntöm 1,5-2 liter vízzel. Amikor a hús félpuhára főtt, beleadom a zöldségféléket és a petrezselyem zöldjét, készre főzöm. Ezután a levest lehúzom a tűzről, lassan belehabarom a tojássárgákkal elkevert tejfölt, végül ízlés szerit az ecettel enyhén savanykásra ízesítem. Forrón tálalom.


BOROS PECSENYE
A gazdagon töltött sertéscomb is farsangi fesztiválozás étele lehet.Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 2 db zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 3 dl fehérbor, 1-2 evőkanál libazsír, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só
Elkészítése: A húst 4 nagy szeletre vágom, alaposan kiklopfolom, sózom, borsozom, félreteszem, hadd pihenjen kicsit. A gombát felszeletelem, a megtisztított zöldségeket felkockázom, a petrezselyem zöldjét felaprítom. A zsemléket beáztatom némi borba, majd lazán kinyomkodva egy keverőtálba helyezem.
A libazsíron megpirítom a gombát, a zöldségeket enyhén sós vízben megpárolom, mindkettőt beleadom a keverőtálban lévő zsemlékhez, megszórom a petrezselyem zöldjével, beleütöm a tojást, ízlés szerin befűszerezem, kézzel alaposan összedolgozom, majd az egészet ledarálom.
Előveszem hússzeleteimet, egyformán elosztom rajtuk töltelékemet, feltekerem őket, hústűvel rögzítem. Egy méretes serpenyőben a maradék libazsíron állandóan forgatva pirosra sütöm. Aláöntöm a paradicsomlevet és a bort, készre párolom. Az elkészült húst felszeletelem, párolt zöldségekkel tálalom.

 
KONYAKOS KACSASÜLT
Kacsa ritkán kerül az asztalunkra, ünnepeken megérdemeljük!
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 15-20 dkg kacsamáj, 5 dkg vaj, 1 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 db babérlevél, kakukkfű, só
Elkészítése: A kacsát megszabadítom aprólék részeitől, a hagymát negyedeire vágom, a szalonnát felkockázom, mindezeket kevés olívaolajon megpirítom. Megszórom a liszttel, ráöntöm a konyakot, a vörösbort, és kevés vizet is adok alá. Az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintem, babérlevéllel, kakukkfővel és sóval ízesítem. Fedő alatt erős tűzön 35-40 percig forralom, majd finom szűrőn leszűröm.
A kacsa máját kevés vajban átsütöm, áttöröm, hozzáadom a mártásomhoz. Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütöm. Amikor elkészült, kiemelem egy vágódeszkára, feldarabolom, tálra rendezem. Zsírját a mártásba öntöm, összedolgozom.
A mártással meglocsolom kacsámat, pirított burgonyával tálalom.

És íme az én szuper fánk receptem : 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  •  kb.3 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!

Jó étvágyat hozzá, próbáljátok ki és számoljatok be, Nektek hogy sikerült. Osztani ér! :)

komment
süti beállítások módosítása